Dari Umno Fairus Datang Kpd Umno Dia Kembali-ALFATIHAH

Dari Umno Fairus Datang Kpd Umno Dia Kembali-ALFATIHAH
Syukur Fairus Keluar Keadilan-Dr Syed Husin

Akhbar Cina Dah Lama Kata Fairus Gagal

Akhbar Cina Dah Lama Kata Fairus Gagal

JOM PI RAMAI-RAMAI

JOM PI RAMAI-RAMAI

Ingatlah YB Pakatan

" Kepada yang bergelar YB - YB Pakatan, SAMM nak beritahu kerana 'kerja bodoh' anak mudalah sejak 1998 (dan pejuang sebelum itu) kamu nikmati kerusi YB itu. Sekarang semuanya telah Najib perkuda terpulang nak duduk atau bangkit melawan. " - Che'Gu Bard

Isnin, Mac 23, 2009

Mengapa Fairus letak jawatan ?

Sedutan Mstar online

Mengulas mengenai perkembangan terbaru ini, Pensyarah Sains Politik, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Azeem Fazwan Ahmad Faruk berkata, wujud desakan daripada PKR supaya Fairus melepaskan jawatan itu walaupun pimpinan parti itu menafikannya.

"Ada banyak faktor yang menyebabkan beliau meletak jawatan.

"Antaranya masyarakat di DUN Penanti yang diwakilinya tidak berpuas hati dengan beliau kerana tidak menjalankan tugas sebagai ADUN dengan baik.

"Selain itu, dalam PKR sendiri wujud kumpulan-kumpulan yang mendesak beliau supaya meletak jawatan," katanya ketika dihubungi mStar Online hari ini.

Sebab sebenar peletakan jawatan itu masih belum diketahui walaupun secara umumnya, Fairus yang merupakan ADUN PKR memberi alasan bahawa beliau ingin melanjutkan pengajiannya ke peringkat pascasiswazah.

Semalam, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengesahkan bahawa beliau menerima surat peletakan jawatan Fairus pagi semalam melalui faks.

Bagaimanapun Fairus masih kekal sebagai ADUN Penanti.

Sementara itu, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula memberitahu, Fairus meletakkan jawatan kerana ingin melanjutkan pelajarannya.

Mengulas lanjut, Dr. Azeem berkata, ketokohan Fairus menjawat jawatan itu telah mula dipersoalkan sebaik selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu.

"Beliau dilihat tidak mempunyai ketokohan memegang jawatan Timbalan Ketua Menteri dan hal ini bukan baru, sudah pun hampir setahun.

"Jadi peletakan jawatan itu bukan sesuatu yang mengejutkan tetapi ia berlaku agak lewat daripada yang dijangka," katanya.

Beliau berkata, pemilihan Fairus mungkin dilakukan sekadar 'tangkap muat' kerana PKR sendiri tidak menjangka gabungan parti itu dengan DAP dan PAS akan menawan Pulau Pinang.

"Masalah dalam PKR ini adalah mereka tidak mempunyai hala tuju dan jika kita lihat struktur partinya adalah tidak tidak formal seperti BN (Barisan Nasional).

"Pada mulanya, ia diwujudkan untuk memperjuangkan pembebasan Anwar dan kemudian mereka bergabung pula dengan Parti Rakyat Malaysia yang memperjuangkan sosialis.

"Selain itu, tidak salah kalau saya katakan bahawa PKR juga adalah parti serpihan Umno kerana kebanyakan ahlinya adalah bekas penyokong setia Anwar sejak dalam Umno lagi," katanya.

Sementara itu, pensyarah sains politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr. Ahmad Nizammuddin Sulaiman berkata, alasan berhubung peletakan jawatan Mohamad Fairus tidak dijelaskan secara nyata menyebabkan ramai yang tertanya-tanya.

"Alasan melanjutkan pelajaran itu hanya alasan 'lapisan pertama' dan saya tahu, ramai percaya ada 'lapisan kedua' alasan itu iaitu sebab sebenar mengapa beliau meletak jawatan.

"Saya percaya, ada sesuatu yang tidak didedahkan sehingga mendesak beliau meletak jawatan," katanya.

Beliau berkata, Fairus kemungkinan telah melakukan kesalahan yang tidak boleh dikompromi lagi kerana jika ia kesalahan kecil, kemungkinan beliau hanya perlu diberikan amaran.

Selain itu katanya, terdapat sebilangan masyarakat Melayu yang tidak gembira dengan dengan perkhidmatan yang diberikan Fairus sebagai wakil kaum Melayu di negeri itu.

"Beliau dikatakan tidak turun ke padang untuk melawat masyarakat dan tidak menangani isu-isu berbangkit dengan baik," katanya.

Ahmad Nizammuddin berkata, pada ketika ini, apa yang boleh dilakukan PKR hanyalah menutup cerita sebenar di sebalik peletakan jawatan itu.

"Tapi nanti orang akan tahu juga dan mereka pun kini dah nampak goyah.

"Pada pilihan raya yang akan datang, mereka seharusnya mencari calon yang benar-benar layak untuk diketengahkan," katanya.

BERKATALAH BENAR WALAUPUN PAHIT !