Dari Umno Fairus Datang Kpd Umno Dia Kembali-ALFATIHAH

Dari Umno Fairus Datang Kpd Umno Dia Kembali-ALFATIHAH
Syukur Fairus Keluar Keadilan-Dr Syed Husin

Akhbar Cina Dah Lama Kata Fairus Gagal

Akhbar Cina Dah Lama Kata Fairus Gagal

JOM PI RAMAI-RAMAI

JOM PI RAMAI-RAMAI

Ingatlah YB Pakatan

" Kepada yang bergelar YB - YB Pakatan, SAMM nak beritahu kerana 'kerja bodoh' anak mudalah sejak 1998 (dan pejuang sebelum itu) kamu nikmati kerusi YB itu. Sekarang semuanya telah Najib perkuda terpulang nak duduk atau bangkit melawan. " - Che'Gu Bard

Isnin, Mei 11, 2009

Beranikah Sultan bubar DUN Perak ?

Inilah Masanya Untuk Bubar DUN

Mohd Sayuti Omar ( Merah Tinta )

MAKLUMAT terkini, Nizar Jamaluddin akan memohon untuk menghadap Sultan Perak, Paduka Sultan Raja Azlan Shah (foto) untuk memohon agar DUN Perak dibubarkan bagi membolehkan pilihan raya diadakan. Kini Nizar dikatakan akan meminta untuk menghadap dalam waktu seberapa segera yang dapat.

Langkah Nizar itu berikut keputusan Mahkamah Tinggi petang tadi yang mengisytiharkan bahawa beliau adalah Menteri Besar Perak yang sah. Pengisytiharan itu dibuat oleh Hakim, Datuk Abdul Aziz Rahim.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu menyebabkan keadaan politik Perak yang bercelaru sebelum ini menjadi makin celaru dan mengelirukan. Keputusan itu juga menyebabkan Zambry Abdul Kadir tidak ada hak lagi untuk bertakhta sebagai Menteri Besar.

Sehubungan itu Nizar dikatakan telah meminta Zambry dan kesemua Exconya meletakkan jawatan secara terhormat ekoran keputusan mahkamah berkenaan.
Sebenarnya, Nizar tidak payah meminta Zambry letak jawatan sebab pengisytiharan mahkamah itu secara automatik kedudukan Zambry sebagai MB dan kesemua Exconya gugur.
Sekiranya Zambry dan para Exconya ada maruah dan air muka mereka akan meletakkan jawatannya dengan sendiri pada malam ini juga.

Dalam perkembangan lain, satu laporan menyebut Zambry dikatakan akan meninggalkan bangunan pentadbiran kerajaan Perak esok. Dipercayai langkah itu akan diturut serta oleh para Exconya.

Persoalannya kini, apakah Sultan Perak sedia menerima Nizar menghadap dan memberi perkenan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak? Sebelum ini pun sudah dua kali Nizar minta untuk menghadap tetapi tidak boleh.

Apakah dengan keputusan Mahkamah Tinggi tadi ia akan membuat pintu hati Sultan Perak yang terkenal sebagai seorang berhemah dan bijsaksana itu untuk menerima Nizar dan mendengar apa-apa yang akan diperkatakan oleh Menteri Besar yang sah itu?
Atas kapasitinya sebagai MB berdasarkan keputusan Mahkamah Tinggi petang tadi, Raja Azlan tidak ada sebab untuk tidak menerima menghadap Nizar!

Sekiranya Nizar dibenar menghadap dan beliau memohon agar DUN dibubarkan rasanya adalah baik kalau Raja Azlan bersetuju bagi menamatkan kemelut dan krisis politik di Perak inilah ketika dan masanya yang paling baik. Keputusan mahkamah tadi juga boleh dijadikan alasan konkrit untuk berbuat demikian. Pembubaran DUN adalah penyelesaian yang paling berkesan dan adil.

Walaupun UBN masih ada peluang untuk menyingkirkan Nizar menerusi undi tidak percaya di DUN Perak, kerana mereka mempunyai kelebihan tiga undi namun kejayaan itu kelak tidak akan menyelesaikan masalah. Berbagai kesalahan teknikal akan dilakukan untuk terus menggugat kestabilan kerajaan UBN.

Sekiranya pilihan raya diadakan semula dan mandat diperolehi sesiapa pun selepas ini tidak akan boleh membangkitkan apa-apa peristiwa yang telah berlaku dan keputusan atau suara rakyat yang baru itu hendaklah dihormati.

Sekiranya selepas diadakan pilihan raya ini masih ada pihak yang berdegil dan tidak berpuas hati maka saat itulah pihak berkenaan boleh dianggap tidak bertamadun dan mereka menggunakan nafsu bukannya akal dalam berpolitik.

Sama-sama kita berdoa agar kemelut politik di Perak akan berakhir dengan selamat dan jayanya.

BERKATALAH BENAR WALAUPUN PAHIT !