Dari Umno Fairus Datang Kpd Umno Dia Kembali-ALFATIHAH

Dari Umno Fairus Datang Kpd Umno Dia Kembali-ALFATIHAH
Syukur Fairus Keluar Keadilan-Dr Syed Husin

Akhbar Cina Dah Lama Kata Fairus Gagal

Akhbar Cina Dah Lama Kata Fairus Gagal

JOM PI RAMAI-RAMAI

JOM PI RAMAI-RAMAI

Ingatlah YB Pakatan

" Kepada yang bergelar YB - YB Pakatan, SAMM nak beritahu kerana 'kerja bodoh' anak mudalah sejak 1998 (dan pejuang sebelum itu) kamu nikmati kerusi YB itu. Sekarang semuanya telah Najib perkuda terpulang nak duduk atau bangkit melawan. " - Che'Gu Bard

Isnin, Mei 18, 2009

Siri 82 : YDP PAS P.Pauh arah jangan undi PKR

.
Bukan setakat memboikot jentera pilihanraya, bahkan ahli-ahli PAS Permatang Pauh dilarang keluar mengundi. Jika mengundi juga, ahli PAS hendaklah merosakkan undi, atau mengundi calon lain selain PKR bagi memastikan calon Umno ( jika bertanding) menang.

Arahan lisan itu dikeluarkan oleh Yang Dipertua PAS Kawasan Permatang Pauh, Omar Hassan dalam perjumpaannya dengan Jawatankuasa PAS Kawasan Permatang Pauh, baru-baru ini.

Menurut sumber parti itu, Omar mengeluarkan arahan itu apabila disoal oleh salah seorang daripada AJK PAS berhubung kedudukan jentera pilihanraya parti itu dalam pilihanraya kecil Penanti.

Omar yang juga Pengarah Pilihanraya PAS Pulau Pinang, dikatakan 'membetulkan' jawapan daripada Ketua Cawangan Mengkuang Titi, Ustaz Khalid, yang menjawab soalan berkenaan sebelumnya.

Sayap Pemuda dan Muslimat kawasan berkenaan turut mengambil langkah yang sama, meskipun Presiden PAS Tuan Guru Haji Hadi Awang secara jelas mengeluarkan kenyataan PAS menyokong dan akan membantu PKR.

PAS kawasan itu, sebelum ini secara terbuka menuntut kerusi Penanti diserahkan kepada parti itu.

Menjadi rahsia umum, pimpinan PAS yang diterajui Omar sejak sekian lama tidak mempunyai hubungan yang baik dengan PKR.

Pada pilihanraya 2004, Omar bersama Pengarah Pilihanraya PAS negeri ketika itu Mazlan Ismail, pernah mengadakan 'road show' secara terbuka, menyeru ahli-ahlinya memboikot PKR Pulau Pinang.

Ketika itu mereka menuntut agar PAS diberikan kerusi yang lebih termasuk menuntut kerusi Penanti, dan akan meletakkan calon di Parlimen Permatang Pauh dan bersedia menghadapi pertandingan tiga penjuru.

Bagaimanapun PAS pusat tidak memenuhi tuntutan itu, apabila sebahagian akar umbi PAS menghantar memorandum kepada pimpinan tertinggi parti itu, menolak tindakan pemimpin mereka.

Kerusi Penanti tetap diberikan kepada PKR melalui calonnya Anwar Shaari yang ketika itu Ketua Bahagian PKR Permatang Pauh.

Bagaimanapun, akibat gerakan terbuka anti PKR itu, kerusi Penanti berjaya dimenangi Umno melalui Datuk Abdul Jalil Majid yang sebelum itu disandang calon PKR Abdul Rahman Kadir.

Sementara Dr Wan Azizah hanya mampu bertahan dengan majoriti 590 undi untuk kekal sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh. Anwar ketika itu masih di jerejak besi penjara Sungai Buloh.

BERKATALAH BENAR WALAUPUN PAHIT !