Dari Umno Fairus Datang Kpd Umno Dia Kembali-ALFATIHAH

Dari Umno Fairus Datang Kpd Umno Dia Kembali-ALFATIHAH
Syukur Fairus Keluar Keadilan-Dr Syed Husin

Akhbar Cina Dah Lama Kata Fairus Gagal

Akhbar Cina Dah Lama Kata Fairus Gagal

JOM PI RAMAI-RAMAI

JOM PI RAMAI-RAMAI

Ingatlah YB Pakatan

" Kepada yang bergelar YB - YB Pakatan, SAMM nak beritahu kerana 'kerja bodoh' anak mudalah sejak 1998 (dan pejuang sebelum itu) kamu nikmati kerusi YB itu. Sekarang semuanya telah Najib perkuda terpulang nak duduk atau bangkit melawan. " - Che'Gu Bard

Rabu, Februari 04, 2009

SPR hina sultan Perak

.
Sedutan Nakmarah...marahlah

KEPUTUSAN Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang telah memutuskan dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang telah kosong melalui peletakan jawatan masih disandang oleh wakil-wakil rakyat PKR adalah keputusan yang disifatkan sangat mengelirukan dan menghina Sultan Perak.

Tindakan SPR mendakwa tidak boleh menggunakan kuasa bawah Perkara 36(5) Perlembagaan Negeri Perak dalam memastikan berlakunya kekosongan bagi kedua-dua kerusi tersebut seperti kata pengerusinya, Datuk Seri Abdul Aziz Mohd Yusof jelas sesuatu yang menghina DYMM Sultan Perak.

Saya menyifatkan suruhanjaya itu bertindak “bercanggahan dengan perlembagaan” negara dan negeri Perak apabila membelakangkan keputusan Speaker DUN Perak,”ujar Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak, Drs. Khalil Idham Lim dalam tulisan terbaru di blog rasminya.

Lebih malang lagi katanya, apabila dokumen yang dipertikaikan oleh SPR itu telah diserahkan kepada Sultan Perak kelmarin oleh Menteri Besar Perak, dan mendapat ulasan banyak pihak seperti bekas Hakim dan bekas Pengerusi SPR, SPR sepatutnya akur dengan keputusan Speaker sesuai dengan peruntukan undang-undang yang diberi.

Keputusan mengosongkan DUN berkenaan dengan pertikaian kesahihan surat adalah dua perkara berbeza. Hanya mahkamah tempat yang boleh mengesahkan pertikaian surat perletakan dua ADUN.

“Kenapakah SPR pada hari ini bertindak seolah-olah sebagai mahkamah dan saya menyifatkan sebagai satu keputusan yang jelas dipengaruhi oleh kepentingan politik pihak tertentu.”Selaku Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Perak membantah keputusan SPR yang jelas menghina Sultan Perak dan Institusi Speaker di Negeri Perak.

Keadaan ini amatlah dikesali dan sangat tidak bertanggung jawab dalam suasana hari ini seluruh rakyat di Perak malah diseluruh negara sedang meraya Jubli Perak DYMM Sultan Perak yang kami kasihi.

{Tak terbayang rasanya Panglima Hitam apabila DYMM Paduka Seri Sultan Perak mendapat tahu keputusan yang dibuat SPR selepas baginda memperkenannya semalam. Ini jelas seolah-olah membelakangkan kredibiliti Tuanku, seorang bekas Ketua Hakim Negara yang tentunya lebih arif mengenai perundangan dan selain menidak keputusan Speaker DUN.}

BERKATALAH BENAR WALAUPUN PAHIT !